Hoppa till innehåll

Grymt inspirerande – Svenska Simförbundet

En uppföljning kring mitt inlägg om ” Förebilder?

Det visar sig att idrotten faktiskt har goda exempel där det finns idéer som driver åt rätt håll. I den senaste Idrottsrapporten 2020 kan vi läsa om Svenska Simförbundets projekt Simidrott för alla. Projektet kom till 2017, då de genomförde en stor kartläggning gällande hur deras föreningar arbetar med inkludering. Resultatet blev en folder innehållande bland annat information om varför det är viktigt att kunna simma och om hur föreningarna fungerar. Det som gör det unikt är att de förstod att det räcker inte med bara ett eller två språk. De framställde den på sju olika språk. Hatten av till Simförbundet!

Öppna rummet och skapa inkludering!

Allt mynnade ut i en ledarsatsning, där ledare med annan etnisk bakgrund än svensk skulle kunna bli förebilder för unga. Föreningarna kunde sedan under 2018 och 2019 ansöka om att vara med i projektet. Det har lett till att ledare med annan etnisk bakgrund än svensk har kunnat utbilda sig till simidrottsledare kostnadsfritt. De utbildade har fått egen mentor i föreningarna. Coolt!
Någon utav de utbildade simidrottsledarna kanske, förhoppningsvis, fortsätter och tillslut hamnar i en föreningsstyrelse eller kanske till och med i Svenska Simförbundets styrelse.
Låt oss hoppas!

Ska bli spännande att följa nästa steg som Svenska Simförbundet tar i detta långsiktiga arbete.

Idrottssverige nu sätter vi fart för en jämställd och inkluderande idrott!

Länkar:
Simförbundet: https://www.svensksimidrott.se/
Nya idrottsrapporten 2020: https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/nya-dokument/nya-dokumentbanken/ovrigt/idrottsrapporten-2020.pdf
Foto av Gentrit Sylejmani on Unsplash

Publicerat iTankar om idrott