Hoppa till innehåll

Idrottsgalan 2021 – Saknade PEP?!

Årets idrottsgala kommer att gå till historien på många olika sätt. Vi vet alla hur den med många andra galor och tillställningar, har fått anpassas och till och med ställas in i värsta fall. Så denna idrottsgala blir troligt den mest begränsade i historien, vad gäller deltagare, publik och medverkande. Det begränsade formatet behöver inte ta bort idrott utan lyfta fram ännu mer idrott, vilket borde vara den viktigaste ingrediensen efter de nominerade på en idrottsgala!

Först och främst så kan jag bara vara stolt över att friidrotten har lyckats eller rättare sagt Armand ”Mondo” Duplantis har lyckats att plocka hem de finaste priserna en idrottare kan få i Sverige. Grattis Armand! Du är klart den bästa idrottaren i hela världen under 2020. Grattis till er andra som också har gjort fin fina prestationer både pristagare och nominerade.

Men vad hände….när Sverige står nästan helt utan idrott så väljer de som bestämmer att bortse eller lyfta fram att det faktiskt finns idrott och initiativ som har bedrivits trots pandemi, dock i begränsad storlek givetvis. Varför föll dom bort SVT och Riksidrottsförbundet?!

Vi hör hur barn och ungdomar saknar att idrotta och få träffar sina vänner och hur viktigt det sociala i idrotten är. Vi hör också hur barn väljer att sluta idrotta [se länklista] , då de inte kan utöva idrotten. Detta ser jag som högst problematiskt ur många olika perspektiv och kanske minst från ett elitidrottsperspektiv. Idrotten är en samhällsbärare, utan idrotten riskerar vi att barn och ungdomar hamnar utanför vilket skapar helt andra samhällseffekter.

Idrottsgalan borde lyfta fram de goda initiativ som faktiskt har funnits under året, ge lite PEP! Men denna gala lyckades verkligen med konsten att tappa just detta.
När det väl var dags att presentera kategorin årets peppare, som delas ut av Generation PEP! och Riksidrottsförbundet[se länklista], så snuvades publiken hemma i tv-sofforna på vilka som var nominerade i denna fina kategori. Jag måste uttrycka att det var otroligt svagt att inte visa upp vilka som var nominerade och som skapar det som idrott faktiskt i grunden handlar om: att ha kul, idrotta och främja hälsosamt liv.

Vinnare i kategorin Årets peppare: Bara vanlig

Nominerade i kategorin var:
Skogsmulle, Friluftsfrämjandet
Skol IF
Bara vanlig
Skolklassikern, En Svensk Klassiker
Parallel Play
Hej främling!

Länkar till ovan organisationer finner ni i länklista.

Avslutningsvis vill jag bara ge ett förslag till arrangörerna av idrottsgalan, om det ska delas ut priser i flera kategorier så se till åtminstone att alla nominerade nämns eller visas upp!

Det kostar inget och att inspirera till idrott och rörelse.

Länkar:
Generation PEP! : https://generationpep.se/sv/
Riksidrottsförbundet: https://www.rf.se/
Idrottsgalan: https://idrottsgalan.se/

Skolklassikern: https://ensvenskklassiker.se/
Parallel play: https://parallelplay.se/
Hej främling: https://www.hejframling.se/
Skogsmulle: https://www.friluftsframjandet.se/
Skol IF: https://skolidrott.se/
Bara vanlig: https://baravanlig.se/

Ett inslag som sändes direkt efter idrottsgalan var inslaget om handbolls tjejerna från Skuru IK:
https://www.svt.se/sport/handboll/handbollstjejerna-drommer-om-inomhustraning

Bild: foto av Omar RamUnsplash

Publicerat iTankar om idrott