Hoppa till innehåll

Ledare och gruppdynamik

”En av världens tuffaste utmaningar väntar de 18 kvinnor och män som under ledning av några före detta elitsoldater ska genomgå prövningar liknande de uttagningstester som görs till ett elitförband.”

Så här börjar inledningen till Elitstyrkans hemligheter – Sverige som just nu sänds på TV4 på söndagar. Ett spännande program inte bara utifrån att se hur rekryterna klarar uppgifterna utan snarare vad vi kan lära oss av programmet när det gäller ledarskap, grupputveckling och gruppdynamik. För mig har serien mesta dels varit 1 timmes söndagsunderhållning men just avsnitt 4 valde jag att se om. Men andra gång med mina nyinköpta glasögon ”ledare och grupp”. Genom att göra detta fick jag en helt ny vinkel på programmet vilket blir otroligt spännande att fortsätta med under seriens gång.

Vi får följa gruppens alla faser, oavsett vilken modell vi väljer att applicera, från tillhörighet och trygghet, opposition och konflikt, tillit och struktur samt arbete och produktivitet.

En inblick bildandet av en gruppen och dess ledare samt samarbetet mellan grupp och ledare men också mellan alla medlemmar i gruppen.

Om ni inte har valt att se programmet av något skäl, så rekommenderar jag ändå er att titta på det med glasögonen ledare och grupp.

Saker jag tar med mig i mitt eget ledarskap
>Att vara ödmjuk inför uppgiften att leda
> Att lyssna och få med gruppen i beslutsprocessen
> Att se varje individs styrkor men också svagheter
> Att kommunicera det jag tänker
> Att ha modet att våga fatta de svåra beslut som krävs i alla situationer
> Att förstå att min handlingar väger tyngre än mina ord

Bild av Markus SpiskeUnsplash

Publicerat iTankar om livet