Hoppa till innehåll

Nu är det dags att öppna dörren

En uppföljning kring mitt inlägg om ” Förebilder?

Svenska Curlingförbundet tillsammans med Svensk Basket, Svenska Parasportförbundet och Svenska Amerikanska Fotbollsförbundet har lagt en motion till det stundande RIM (Riksidrottsmöte) som hålls i slutet av maj, där de föreslår att idrottens styrande organ tar fler faktorer i beaktning vid tillsättandet av de som ska leda och styra idrotten.

Idag stävas det efter att vi ska ha jämställdhet mellan kvinnor och män samt olika åldrar i styrelser, kommittéer och valberedningar. Vilket är jättebra!
Men det är bara första steget i en lång förändringsresa för att uppnå de fyra principerna i värdegrunden, Glädje och gemenskap, Demokrati och delaktighet, Allas rätt att vara med och Rent spel samt de strategiska områdena mot 2025.

De fyra förbunden föreslår i sin motion att några av RF:s (Riksidrottsförbundet) stadgar kompletteras i sin skrivning så att idrottens styrande organ (Riksidrottsstyrelsen, Valberedning och Riksidrottsnämnden) även ska tillsättas i strävan att uppnå mångfald och representation enligt samtliga eller flera diskrimineringsgrunder.

De sju diskrimineringsgrunderna är:
 1. Kön
 2. Könsidentitet eller könsuttryck
 3. Etnisk tillhörighet
 4. Religion eller annan trosuppfattning
 5. Funktionsnedsättning
 6. Sexuell läggning 
 7. Ålder

Därutöver föreslår de även att stadgemallarna för SF(Specialidrottsförbund), DF (Distriktsförbund) och föreningar ska uppdateras likt de kompletteringar som efterfrågas i RF:s stadgar.

Jag kan bara applådera denna motion att de belyser ett viktigt områden och jag är glad att det inte är bara jag som funderat på egen kammare om varför det ser ut som det gör i idrottens styrande organ. Inte en dag försent att vi verkligen tar mångfald och inkludering på allvar och att de ledande organen speglar hur idrottssverige verkligen ser ut.
Det är en lång väg för att nå de förändringar vi vill då det är en kulturförändring i hur vi ser olikheter som en kraft till progression. Snacka går men nu är det dags att göra det i handling!

Låt oss börja att ta små steg framåt för att börja bygga ett idrottssverige som leder samhället framåt!

//Christopher

Länkar:
Vill ni läsa hela motionen i sin helhet så finns den här:
https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet-rim/dokument/2021/motioner/10.-motion_vardegrund_rf-stamma_2021-fran-curling-mfl.pdf?w=900&h=900

Idrottsrörelsens styrande dokument:
https://www.rf.se/omriksidrottsforbundet/idrottsrorelsensstyrandedokument

Sju diskrimineringsgrunder
https://www.do.se/om-diskriminering/skyddade-diskrimineringsgrunder/

Foto av Matthew T Rader on Unsplash

Publicerat iTankar om idrott